0
14

Ambasadorul Republicii Federale Germania la Bucureşti, Cord Meier-Klodt, a declarat, luni, că atunci când se va afla la Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene (UE), în primul semestru din 2019, România poate juca un rol esenţial referitor la tematica migraţiei. „Pe fundalul acestei istorii pline de faţete, aşa cum e istoria României, cred că România – şi în lumina deţinerii pentru prima oară, în 2019, a Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene (UE) – poate juca un rol esenţial, conciliat, pentru că, dacă România va reuşi acest lucru – şi asta e convingerea mea fermă -, lucrul acesta ar produce un ecou inimaginabil de mare la nivel de UE (…). Este cazul ca România să fructifice această oportunitate şi cred că şi Centenarul pe care România îl marchează în 2018 este o oportunitate propice ca acest caracter multicultural şi profund european al României să fie motto-ul activităţii României ca preşedinte al Consiliului UE”, a spus ambasadorul.

El a menţionat că migraţia este un subiect tratat diferit în ţările membre ale UE. „Pentru a identifica soluţii fiabile şi sustenabile europene, paneuropene, trebuie să încercăm să înţelegem mult mai profund motivaţia, chiar şi cea emoţională, care a dus la aceste evaluări diferite. Mă întreb dacă nu dintr-o dată se deschid acele falii pe care le credeam depăşite între ţările din Estul şi cele din Vestul Europei, între ţările noi şi cele vechi apartenente la UE”, a spus Cord Meier-Klodt.

„România mi se pare în acest context un exemplu cât se poate de interesant, pentru că, fără îndoială, schimbările, evenimentele dramatice ale celui de-al XX-lea secol şi cu referire la destinul minorităţii germane au scos în evidenţă şi au lăsat în memoria colectivă urme profunde, însă tocmai această ţară, România, a arătat în ultimele sute de ani cât de mult succes şi cât de bine pot convieţui etnii diferite, oameni cu confesiuni diferite, care vorbeau limbi diferite şi care aveau tradiţii culturale diferite”, a declarat ambasadorul german.

El a menţionat scepticismul din România faţă de cotele obligatorii de preluare a migranţilor. „Există şi în ţara dumneavoastră un scepticism mare faţă de reglementarea acestor cote obligatorii de preluare, o ţară, totuşi, în care există o istorie îndelungată şi de succes în ceea ce priveşte preluarea şi integrarea unor străini”, a mai declarat Cord Meier-Klodt.

„Ştim că deseori, când este vorba despre acest subiect, avem de-a face cu ‘fake news’, avem de-a face cu dezinformare (…). Desigur că trebuie să ne apărăm cu tot ceea ce ne stă în putinţă faţă de acest ‘fake news’, chiar folosind tehnologia modernă, însă un lucru mi se pare cât se poate de evident – nu există un antidot mai eficient şi mai sustenabil, deci un antidot mai bun decât o opinie publică, o societate mai deschisă şi mai informată, într-un peisaj de mass-media liber şi independent, cu sarcini bine definite şi un cod de conduită pe măsură”, a adăugat ambasadorul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.