Borșul lipovenesc de pește!

1
163

Recunoscuţi pentru pasiunea lor pentru pescuit, care înainte le asigura hrana de zi cu zi, lipovenii pregătesc şi astăzi peştele după vechile reţete inventate de pescari în zilele şi nopţile petrecute pe malul Dunării.
Borșul de peşte lipovenesc se face din mai multe soiuri de peşte: ştiucă, somn, crap, caras, șalău, biban, sânger, platică sau ce pește aveti. Eu personal am facut borș de pește dintr-un tacâm de somon si un cap de sturion(că asta am gasit pe 2 ianuarie la Carrefour). Secretul unui borş bun, stă în fierberea inainte de legume a unor căpățâni si pește mic(caras de preferat).La un ceaun de 10 kg, care este de preferat să fie fiert la foc de lemne(merge si intr-o oala de 10 kg pe aragaz, dacă nu aveti ceaun si lemne), folosim 6 cepe, 3 ardei graşi, 4 roşii, 10 cartofi taiati in patru, 4-5 legături de leuştean, ardei iute(optional), sare, ulei şi oţet(neaparat din vin). După ce fierbem 20-25 min căpățânile și peștele mic, îl scoatem și strecurăm zeama, dupa care adăugăm zarzavatul( ceapa, ardeiul și cozile de leuștean tocat marunt) îl lăsăm să fiarbă circa 15 minute dupa care adăugăm cartofii, iar dupa alte 15 minute se adaugă și roșiile. Când cartofii sunt aproape fierți, punem peştele începând cu cel mai mare, deoarece fierbe mai greu. Adăugăm optional ardeiul iute curațat de seminte și in funcție de cat de iute este il lasăm la fiert 5-10 min. Adăugăm 1-2 linguri de sare, peştele trage sarea, iar când dă în primul clocot, punem 2-3 linguri de oţet. O să vedeţi că zeama se va albi imediat. Aici este secretul, trebuie să ştii când să pui sarea şi oţetul. Adaugi oţet şi sare şi guşti mereu. Peştele este fiert, când aripioarele se desprind cu uşurinţă.

Când borşul este gata, aruncăm în ceaun frunzele de leuştean tocate(cu cât mai mult cu atât mai gustos), îl luăm de pe foc şi îi punem capacul.Îl lasăm cam 10 minute sa se așeze. Mare atenţie, în timp ce fierbe, nu se pune capacul, pentru că borşul va avea gust de peşte crud. După ce este gata, scoatem peştele si cartofii separat pe platouri şi îl mâncăm cu mujdei de usturoi. Și nu uitați ca peștele trebuie să „înoate”….. o tarie înainte de masă și in timpul mesei vin alb.
Pofta buna!

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here