Guvernul, sabotat în privinţa accizei la carburanţi.

0
35

Guvernul Tudose este sabotat în Parlament chiar de parlamentarii puterii. Senatorii PSD-ALDE au votat cot la cot cu reprezentanţii opoziţiei eliminarea accizei la carburanţi, introdusă din 15 septembrie (prima tranşă) de Executiv.

Comisia de buget-finanţe a Senatului a dat un raport asupra ordonanţei de urgenţă prin care s-a majorat acciza la carburanţi. În comisie, senatoarea PNL Carmen Hărău a propus eliminarea majorării, propunere care a fost adoptată prin vot, în condiţiile în care PSD-ALDE deţin majoritatea în comisia condusă de Eugen Teodorovici.

Modificarea adoptată în comisie nu este definitivă, ci urmează să fie supusă votului în plenul Senatului, după care legea va fi trimisă în Camera Deputaţilor.

Guvernul a aprobat, în şedinţa din 30 august, majorarea accizelor la carburanţi în două etape – de la 15 septembrie şi 1 octombrie.

Ministrul Finanţelor, Ionuţ Mişa, anunţa că introducerea supraaccizei va genera o majorare de câte 0,16 lei/litru pentru toate tipurile de carburanţi – benzină cu plumb, fără plumb şi motorină.

El susţinea că această majorare se produce în etape „pentru a nu crea un şoc la nivelul consumului care poate genera creşteri de preţ, automat scăderi de consum şi poate afecta bugetul de stat”.

De la momentul la care a fost anunţată această măsură, preţurile carburanţilor la pompă au început să crească.

Premierul Mihai Tudose a susţinut că nu decizia de a introduce supraacciza la carburanţi a generat creşteri de preţuri la pompă pentru că nu a intrat încă în vigoare şi a precizat că în următoarea perioada are programate întâlniri cu reprezentanţii companiilor petroliere, iar în cazul în care va constata că preţurile au crescut preventiv, va lua măsuri în consecinţă.

„Preţul nu poate numai să scadă, dar în mod cert nu este influenţa accizei, fiindcă acciza încă nu a intrat în vigoare (…) O să avem o discuţie pe 15-16 septembrie, să vedem exact care a fost influenţa. Dacă barilul a crescut, o să avem o discuţie, dacă au avut alte cheltuieli, este altă discuţie, iar dacă a crescut artificial, cred că nu mai avem nicio discuţie”, a declarat, marţi, Mihai Tudose, întrebat despre creşterea preţurilor carburanţilor la pompă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.