Un primar PSD a sesizat Avocatul Poporului pentru a contesta la CCR OUG de modificare a Codului Fiscal

0
33

Primarul PSD al municipiului Iaşi Mihai Chirica a anunţat miercuri că municipalitatea a sesizat Avocatul Poporului pentru a contesta la Curtea Constituţională Ordonanţa de Urgenţă privind modificarea Codului Fiscal, el precizând că şi alte primării din ţară susţin demersul iniţiat de primăria Iaşi.

Primarul Chirica a spus că speră că „România nu se va transforma într-o Siberie sau într-o Belină, ca să arătăm tuturor că avem un conducător suprem, iubit şi dedicat nevoilor personale”.

 ”În cursul acestei dimineţi, după o muncă foarte grea, am finalizat documentaţia care a fost şi trimisă Avocatului Poporului. Tot mai multe primării din ţară vin să se alăture demersului nostru în ceea ce priveşte blocarea acestei ordonanţe în parte. Noi discutăm despre interesul autorităţii publice locale, astfel încât să arătăm că se încalcă în mod flagrant legea. Se încalcă Carta europeană a autonomiei locale, aprobată prin hotărâre de guvern în anul 2007. Este vorba de articolul 9, aliniatul 6, care spune că autorităţile publice locale trebuie să fie consultate ori de câte ori se discută despre cotele alocate din diversele surse de venit. Se mai încalcă hotărârea 595/2007 privind funcţionarea şi atribuţiile pentru comitetul finanţelor publice locale. Exista obligaţia ca acest comitet să fie întrebat şi consultat în vederea emiterii unei hotărâri de guvern, în condiţiile în care vorbim despre descentralizare şi autonomie locală. Pe 27 aprilie 2017 , prin hotărârea 285, guvernul a aprobat tezele prealabile ale proiectului privind codul finanţelor publice locale. Se spune acolo că în momentul promovării codului finanţelor publice
locale, guvernul trebuie să prevadă creşterea cotelor defalcate din impozitele pe venit alocate bugetelor locale de la 71,5 la sută cât este în prezent la 100 la sută începând cu anul 2018”, a afirmat primarul Mihai Chirica, potrivit News.ro.

El a precizat că a discutat miercuri şi cu reprezentantul Comisiei Europene în România şi că i-a trimis un material pe această temă.

Primarul din Iaşi susţine că regiunea de nord est a ţării ”este atacată în mod constant de lipsa de atenţie şi că se încearcă aducerea ei la nivelul anului 1907”.

”Nu vrem să fim puşi în situaţia de a ne întoarce cu 110 ani în urmă. Nu putem şterge pe jos cu toată legislaţia din România pentru a satisface nevoile unui singur om. Nu vrem să fim autorităţi locale dependente, ci vrem să fim autorităţi locale autonome. Adică să putem decide într-o modalitate firească, bazată pe Constituţia acestei ţări, ca să nu depindem cu căciula în mână ca în 1907 în faţa celor care încercau să asuprească pe toată lumea. Sper că nu ne-am întors în 1945 când s-a şters pe jos cu toţi primarii aleşi democratic. Sper că nu trebuie să înfiinţăm în România o Siberia, ca să arătăm tuturor că avem un conducător suprem, iubit şi dedicat nevoilor personale. Nu aş vrea să transformăm România într-o Belină, avem un nume aşa de frumos de sute de ani”, a mai afirmat primarul Iaşiului, Mihai Chirica.

Şi primarul din Arad, Gheorghe Falcă, a anunţat cu o zi în urmă că va sesiza Avocatul Poporului privind modificările Codului Fiscal.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.