Uniunea Europeană a scos fosta gherilă columbiană FARC de pe lista organizaţiilor teroriste

0
31

Uniunea Europeană a retras luni fosta gherilă columbiană FARC (Forţele Armate Revoluţionare ale Columbiei) de pe lista sa cu ”organizaţii teroriste”, la un an după semnarea acordului de pace în Columbia, a indicat o sursă europeană, citată de AFP. ”Consiliul UE (care reprezintă statele membre) a adoptat actele legale pentru a scoate FARC de pe lista UE cu indivizi şi entităţi care fac obiectul unor măsuri restrictive pentru a combate terorismul”, a precizat sursa.

Decizia va fi publicată marţi în Monitorul Oficial al UE, a adăugat sursa, sub rezerva anonimatului. UE a ”suspendat” încă de la sfârşitul lui septembrie 2016 înscrierea FARC pe lista sa cu organizaţii teroriste, într-un gest de sprijin faţă de convorbirile de pace din Columbia.

FARC a fost trecută pe lista neagră a UE în 2002, ceea ce a antrenat blocarea bunurilor financiare în UE a unora dintre membrii săi. Fosta gherilă rămâne însă pe lista Departamentului de Stat al SUA ca ”organizaţie teroristă străină”. În decurs de peste o jumătate de secol, în conflictul armat din Columbia au fost implicate circa treizeci de gherile, miliţii paramilitare de extrema dreaptă şi forţele de ordine. El s-a soldat cu cel puţin 260.000 de morţi, peste 60.000 de dispăruţi şi 7,1 milioane de persoane strămutate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.