Calota glaciară a Groenlandei se fragmentează într-un ritm accelerat, potrivit unui nou studiu publicat în Nature Geoscience, citat de DPA.
Ghețar. FOTO: Pixabay
Folosind hărți 3D ale suprafeței ghețarilor, oamenii de știință au observat că, între 2016 și 2021, crevasele de la marginea calotei au devenit semnificativ mai late și mai adânci, favorizând pierderile rapide de apă.
„Acest lucru se întâmplă pentru că topirea gheţarilor se accelerează ca răspuns la temperaturile mai calde ale oceanului şi pentru că apa rezultată din topire umple crevasele şi poate forţa producerea unor fracturi mai adânci în gheaţă. Totuşi, până acum nu aveam datele care să arate unde şi cât de rapid se întâmplă acest lucru la nivelul întregii calote de gheaţă din Groenlanda”, a explicat Tom Chudley, autorul principal al studiului și profesor la Universitatea Durham din Regatul Unit.
Această descoperire va contribui la…